VisioNi

Följ med Hantverksföreningen till

Tyska Sparrisvägen

 26 – 29 april 2021

I trakterna kring Lüneburger Heide finns en av Tysklands mest intressanta temavägar. ”Tyska sparrisvägen” förbinder områden och små byar där sparris odlats i generationer. Under vår resa lär vi oss om hantverket att odla och skörda ”det vita guldet”. Vi besöker den vackra Hansastaden Lüneburg och gör ett studiebesök hos Jägermeister. Centralt boende i mysiga Celle och trevliga människor gör resan komplett!

Dag 1
Vi lämnar kyrkans parkering i Förslöv kl 6.45 och Lidl i Ängelholm kl 7. Målet för dagen är underbara Celle, med mysiga gågator och många korsvirkeshus. Celle är också en av de orter som ingår i sparrisvägen. På vägen dit stannar vi i trivsamma Lüneburg där vi möter en lokalguide som tar oss med på en stadsvandring i de pittoreska och historiska kvarteren. Staden var en gång i tiden en rik Hansastad och under perioder även ett eget furstendöme. Det var främst handel med salt som gjorde staden förmögen. Saltet utvanns i saliner i Lüneburgs omgivningar och exporterades till andra städer inom Hansan.
Vi åker sista biten och inkvarterar oss på Hotel Celler Hof som ligger centralt. På kvällen äter vi middag tillsammans.

Dag 2
Efter en god frukost lämnar vi vårt hotell och njuter av en dag i sparrisens tecken. Säsongen inleds i mitten av april och pågår till slutet av juni. Sparris, som ofta kallas ”det vita guldet”, är en av de mest populära primörerna och firas med bl.a. festivaler och marknader. Under förmiddagen besöker vi Spargelhof Heuer i Fuhrberg där vi får en visning av ägorna och får lära oss mer om odlingarna. Vi serveras även en gemensam lunch och det ges tid till att handla i gårdsbutiken.
Från Fuhrberg följer vi sparrisvägen västerut och passerar samhällen som Wedemark och Frielingen innan vi efter en dryg timmas färd når Nienburg, en förtjusande korsvirkesstad vid Weser. Vi besöker Nienburgs lilla sparrismuseum där vi får en guidad visning.
Väl tillbaka i Celle igen äter vi gemensam middag på kvällen.

Dag 3
Idag ska vi till orten Wolfenbüttel där örtlikören Jägermeister tillverkas. Besöket där är roligt och intressant – och lite hemligt eftersom receptet till drycken omgärdas av hemlighetsmakeri. På eftermiddagen kommer vi tillbaka till Celle. För alla som vill går vi en liten guidad promenad, men inte så länge – här är härligt att ”bara vara”!
Gemensam middag på kvällen.

Dag 4
Efter resans sista hotellfrukost checkar vi ut och lämnar Celle. Under färden norrut stannar vi för en paus vid Schiffshebewerk. Det är en spännande konstruktion där båtar byter höjd (38 meter!), mellan floden Elbe och Mittellandkanal. Fascinerande!
Vi stannar också för lunchpaus och möjlighet till inköp i någon av gränsbutikerna. Via färjan i Puttgarden kommer vi tillbaka till Rödby och slutligen tar vi Öresundsbron till Sverige. Vi räknar med att vara tillbaka på Bjäre ca kl 21, rika på nya gemensamma minnen!

Pris: 5 650 kr vid 41-50 deltagare. (Vid 30-40 deltagare tillkommer 700 kr per person .)
I priset ingår:
Bussresa, reseledare, bro- och färje-avgifter, dansk och tysk vägskatt, resmoms, boende i dubbelrum med frukost, middag dag 1, 2 och 3, lunch med sparris dag 2, guidning i Lüneburg, guidat besök på sparrisgård, guidat besök på sparrismuseum, rundvisning på Jägermeister, guidning i Celle.

För enkelrum tillkommer 615 kr. (Antal enkelrum är begränsat.)

Dryck till måltiderna tillkommer.

Efter anmälan sätts 500 kr i anmälningsavgift in på VisioNis bankgiro 5590-5079.

Resterande belopp sätts in på samma konto senast den 4 mars. Skriv ”Sparrisvägen” påstigningsplats och namn på inbetalningen.

Då du bokat dej, kom ihåg pass, sjukförsäkringskort, reseförsäkring och avbeställningsskydd.

Priser och program kan justeras vid händelser utanför vår kontroll, t ex valutaförändringar eller förändringar i spåren av covid-19.

Välkomna!
Bjärebygdens hantverks- och industriförening

Arrangör:
Åsa & Anders Öman
VisioNi

Skriv ut