VisioNi

vackra vyer · vinodlingar · kultur · trevligt sällskap

Franken

 – goda viner i vackra landskap –

4 – 9 september 2024

I Bayerns nordvästra hörn ligger Franken, ett område där några av Tysklands bästa viner framställs. Under resan njuter vi av frankisk mat, framstående kultur, barock- och universitetsstaden Würzburg och inte minst böljande vinodlingar vid floden Main. På köpet får vi de tyska pärlorna Wittenberg, Erfurt och Lüneburg och har allmänt trevligt tillsammans :)!

Dag 1, onsdag 4/9, till Wittenberg
Vi lämnar Båstad, Förslöv och Ängelholm på morgonen och tar bron till Danmark. Snart är det dags för nästa färja, från Gedser till Rostock. Överfarten tar två timmar så det är gott om tid för lunch. Färden går vidare, förbi Berlin och på kvällen kommer vi fram till Wittenberg, där vi checkar in på trivsamma Best Western Soibelmann, som ligger vid gågatan. Efter middag på hotellet tar vi en liten men intressant promenad och ser bl a kyrkporten som är känd med tanke på Luthers berömda teser.

Dag 2, torsdag 5/9, Wittenberg – Schweinfurt
Efter frukost fortsätter vi resan och till lunchtid kommer vi till den trevliga staden Erfurt. Här stannar vi i centrum så det finns möjlighet att se sig omkring och få något i magen, innan färden går vidare.
Tidig kväll kommer vi till Schweinfurt där vi checkar in på Mercure Hotel Schweinfurt Maininsel, där vi ska sova tre nätter. Under kvällen äter vi middag på hotellet och tar en promenad i Schweinfurt centrum.

Dag 3, fredag 6/9, Würzburg
Idag ska vi se Würzburg! Väl där börjar vi med stadens stolthet, det fantastiska Residenset. Vilka rikedomar och vilken makt det utstrålar! Under tiden som vi blir guidade och visade runt får vi beundra det berömda välvda trapphuset, det totalrenoverade spegelkabinettet och en av de största takmålningarna i världen. Förmiddagen fortsätter med vinprovning i residensets vinkällare, Staatlicher Hofkeller, som är en av de tre stora vinkällarna i Würzburg. En upplevelse! Vinkällaren sträcker sig djupt under residenset och tillhör den bayerska staten som är den största vinodlaren i Franken.
Efter paus för lunch och egen tid åker vi med vår buss upp till den mäktiga fästningen Marienberg. Här njuter vi av den underbara utsikten över Würzburg, floden Main och vinfälten som sluttar ner mot floden, innan vi åker tillbaka till Schweinfurt och middag på hotellet.

Dag 4, lördag 7/9, Vinvägar och vinprovningar
Ännu en härlig dag! Med hjälp av bussen kommer vi ut i det frankiska vinlandet, där pittoreska vinorter ligger på rad, vid och omkring floden Main. Dagens första besök är pilgrimskapellet Maria im Weingarten som ligger bland vinfälten.  Färden går vidare till den idylliska vinorten Nordheim där vi besöker det moderna Vinotheket DIVINO. Vi blir visade runt och får prova några av deras viner. Alldeles bredvid ligger den charmiga orten Volkach, där vi stannar för lunchpaus.
Via vacker (kort) väg kommer vi till byn Sommerach där vi utforskar deras vinanläggning och provar deras viner. En riktigt härlig eftermiddag!
På kvällen äter vi gemensam middag i hotellets restaurang.

Dag 5, söndag 8/9, Schweinfurt – Lüneburg
Vi lämnar Schweinfurt och dagens stopp för lunch blir i Hildesheim, så vi kan se de vackra byggnaderna vid torget och kanske även besöka någon av de stora kyrkorna som finns i staden och som är upptagna på UNESCOS världsarvslista.
På kvällen kommer vi till Lüneburg där vi checkar in på Dormero Hotel Bergström.
Middag på stan för alla som vill!

Dag 6, måndag 9/9, Lüneburg – hem
Färden går vidare, förbi Hamburg och Lübeck. Innan vi lämnar Tyskland gör vi ett litet stopp vid någon av gränsbutikerna för möjlighet till inköp. Färjan i Puttgarden tar oss till danska Rödby och slutligen är vi tillbaka i Sverige. Vi räknar med att vara tillbaka ca kl 20.30, glada och med många nya härliga minnen!

Pris: 10 890 kr
I priset ingår: bussresa, reseledare, vägskatter, bro- och färjeavgifter,
5 övernattningar i dubbelrum med frukost, middag dag 1-4, (ex dryck), utflykter och guidningar enligt program, guidad promenad i Wittenberg och Würzburg, tre vinprovningar, guidat besök på residenset i Würzburg.

Om du behöver enkelrum betalar du 1875 kr extra. (Antalet enkelrum är begränsat)

Dryck ingår normalt inte till måltiderna utan betalas på respektive restaurang.

Program och pris kan ändras vid händelser utanför vår kontroll, t ex valutaförändringar.

Välkomna!
Resegruppen för
Södra Bjäre SPF
Båstad Bjäre SPF

Arrangör:
Åsa & Anders Öman
VisioNi

Skriv ut