Beredskap, Slott, Nunnor & Tomater!

onsdag 28 augusti 2019

Det här är kontrasternas dag, då upplevelserna växlar mellan militär historia i vår närhet och en Nunnas vardag. Lägg till underbara utsikter, vacker natur, slotts-mat samt goda vänner och dagen är komplett!

Vi åker söderut, från Våxtorp kl 7.50, Laholm kl 8.10, Skottorp kl 8.30 och Hasslöv kl 8.40. Dagens första mål är spännande. Beredskapsmuseet är Sveriges enda museum i sitt slag. Det ligger i ”Batteri Helsingborg” som byggdes 1940 för att försvara Sverige mot angrepp. Museet invigdes 1997 och ligger väldigt vackert, inte långt från Viken. Här får vi gott förmiddagskaffe med smörgås och intressant guidning med rundvisning. En upplevelse!

Så byter vi miljö och tar plats på restaurangen på Örenäs Slott. Det blir lunch med sallad, soppa, bröd, varmrätt, bordsvatten samt kaffe med liten dessert. Utsikten är fantastisk och stämningen härlig.

Än en gång byter vi miljö, när vi kommer till Nunneklostret Fortuna. Här tittar vi in i deras vardag då vi närvarar vid deras tidebön ”non” i Klosterkapellet. ”Non” innehåller bön och en helgonhymn, så det är inte så långt, men vi får ändå en glimt av en värld få av oss har tillgång till i vanliga fall!
Efter en kort färd kommer vi till trevliga Tomatens hus. Här får vi en liten rundvandring och vi får höra om hur de arbetar. Det finns också möjlighet att botanisera bland de goda tomaterna och kanske köpa med några hem. Därefter serveras vi kaffe och smarrig jordgubbspaj med vaniljsås hos ”Miss Alice”.
Efter en härlig dag med fina utsikter, en del insikter och många intryck är vi tillbaka ca 17.30 i Hasslöv och därefter övriga orter.

Pris: 835 kr, (vid 40-50 resenärer. Vid färre deltagare tillkommer 90 kr per person som i så fall betalas kontant i bussen.)

I priset ingår:
Bussresa, reseledare, resmoms
Förmiddagskaffe, lunch och eftermiddagskaffe enligt program
Entréer och guidningar enligt program

Välkomna!

SPF Sydhalland,
Lars Bergnor

Arrangör:
VisioNi,
Åsa & Anders Öman