spännande historia · ön Rügen · vacker natur · Stralsund · god mat · kultur · Rostock

Triumf & Tragedi

 1 – 4 september 2019
–  en resa genom historia, kultur och levnadsöden i svenska Pommern,
delvis baserad på Carl Olof Orsanders romansvit med samma namn.

Dag 1, söndag 1 sept
Vi lämnar Båstad bibliotek kl 8.00, Förslöv Bjäre el kl 8.15 och Ängelholm, Lidl kl 8.35. Via färjan från Helsingborg kommer vi till Danmark. Snart är det dags för nästa färja, från Gedser till Rostock. Under överfarten, som tar knappt två timmar, ingår buffé ombord. Varm & kall mat, öl, vin, vatten, kaffe och kanske lite mjukglass kan smaka bra J. Väl i Tyskland har vi bara ca 1,5 h färd till Stralsund, där vi checkar in på Arcona hotel. Tillsammans tar vi en promenad och tittar på centrum under Marianne och Carl Olofs ledning, innan vi äter middag på hotellet.

Dag 2, måndag 2 sept
Idag ägnar vi oss helt åt Rügen! Vi kommer bl a till ”Prora”, betongkolossen vid havet som Hitler byggde och till ”den vita staden” Putbus. Ett litet tåg tar oss, genom vacker skog, upp till jaktslottet Granitz och sedan ner till trivsamma Binz där vi har möjlighet att flanera på bryggan. Det blir också fri tid att äta på egen hand i Binz. Om vädret tillåter åker vi ut till Königstuhl och tittar på kritklipporna. Vilken dag! Som kronan på verket äter vi middag på Schloss Spyker, som utöver härlig mat erbjuder en intressant historia. På kvällen kommer vi tillbaka till Stralsund och somnar gott!

Dag 3, tisdag 3 sept
Efter en god frukost tar vi plats i bussen och ger oss ut i de gamla svenskbygderna för att komma till Greifswald. Här föddes konstnären Caspar David Friedrich, som svensk medborgare och det var i Greifswald Lunds studenter fick sin högre utbildning på 1600-talet. Även här (som många gånger under resan) kommer Carl-Olof och Marianne att berätta historia och anekdoter i anknytning till vad vi ser.
Vi åker tillbaka till Stralsund igen och har resten av eftermiddagen fri till eget förfogade. Nu hittar alla som vill vägen till centrum eller kanske lockar det fina akvariet i Stralsund eller, varför inte, Kulturhistorisches museum med Löwenska samlingen?

På kvällen äter vi middag på hotellet och sedan åker vi till ett bryggeri för att gå på ölprovning. Störtebecker är legendarisk och nu kommer vi att få prova tre olika ölsorter som bär hans namn. Öl är intressant och en hel vetenskap för den som vill!

Dag 4, onsdag 4 sept
Vi checkar ut från hotellet och åker till Rostock. I denna fina stad tar vi en kort promenad för att bekanta oss med framför allt sträckan mellan torget och universitetet och sedan finns det lite tid att utforska mer på egen hand.
En stund vid Bordershopen blir det innan vi tar färjan från Rostock till Gedser. Färden genom Danmark går fort och vi räknar med att vara åter i Ängelholm ca kl 21 och därefter övriga orter, efter en härligt innehållsrik och unik resa.

Pris: 5 995 kr per person vid 41-50 resenärer. Vid 30-40 resenärer tillkommer 850 kr per person.

I resan ingår:
Bussresa, reseledare, resmoms, vägskatter, färjeavgifter
3 övernattningar i dubbelrum med frukost, lunch-buffé med vin & öl dag 1, middag dag 1, 2 och 3 (dryck tillkommer), utflyktståg, ölprovning, guidningar och promenader enligt program.

För enkelrum tillkommer 1780 kr.

Anmälan till Anders Andreasson mail anders.andreas01@gmail.com eller tel 0708-66 42 39. Samtidigt sätts 500 kr i anmälningsavgift in på Visionis bg 5590-5079. Resterande belopp sätts in på samma konto senast den 4 juli 2019. Var god ange namn, påstigningsplats och ”Triumf & Tragedi” vid inbetalningen.
Vi reserverar oss för ändringar i program och pris som beror på händelser utanför vår kontroll.

Välkommen!
Marianne & Carl Olof Orsander
Inger & Anders Andreasson

Arrangemang
Åsa och Anders Öman, VisioNi

PS: När du bokat dej, kom ihåg reseförsäkring, inkl avbeställningsskydd!

”VisioNi – Det är skillnad på billigt och prisvärt”