Solskensön Bornholm välkomnar!

6 juni – 9 juni 2019

Välkommen med till Bornholm som vi ska utforska under fyra roliga dagar. Rundkyrkor och borgruin, små fiskelägen och vacker natur, ölprovning och rågkex – det finns väldigt mycket att uppleva även om ön inte är stor till ytan. Bornholm kallas ibland ”Danmark i ett nötskal” eftersom landskapet är så varierat – backar, skogar, jordbruksmark och stränder. Allt väldigt koncentrerat!

Dag 1, torsdag 6 juni
Vi lämnar kyrkans parkering i Förslöv kl 14.40 och Lidl i Ängelholm kl 15. På vägen mot färjan i Ystad stannar vi för eftermiddagskaffe med dopp från bussen. Överfarten tar knappt 1,5 h och sedan är vi framme i Bornholms största ort Rönne! Här finns Griffen Spa Hotel som ligger fint mellan havet och Rönnes gamla hus. Vi checkar in och avslutar dagen med middag tillsammans på hotellet.

Dag 2, fredag 7 juni
Efter frukost ger vi oss ut på utflykt och första stoppet blir vid Nylars rundkyrka. Bornholm är känt för sina rundkyrkor så det kan passa bra J Sedan fortsätter vi norrut för att komma till Bornholms konstmuseum, som ligger i ett av Danmarks finaste naturområden. Museet är uppskattat för sin arkitektur och inriktat på konst och konsthantverk från Bornholm. Här är vackert! Det finns också möjlighet att gå ut i naturen och njuta av utsikten från klipporna vid havet. Fantastiskt fint!
Efter besöket åker vi till Gudhjem för att äta den klassiska lunchen ”Sol över Gudhjem” dvs rökt sill på bröd med äggula och rödlök. På danskt vis ingår en öl eller vatten och en ”lille en”. Lite fri tid i mysiga Gudhjem blir det också innan vi åker vidare. Det blir ett stopp för att titta på den stora rundkyrkan i Österlars, innan vi kommer tillbaka till Rönne och vårt hotell. Ta gärna med badkläder – kanske vill du ta ett svalt dopp i havet eller besöka hotellets SPA-avdelning (inträdet dit ingår) innan middagen på hotellet på kvällen.

Dag 3, lördag 8 juni
Idag ska vi utforska södra och östra delen av ön. Vi börjar med att åka till Aakirkeby där vi besöker den stora kyrkan som gett orten dess namn. I byn finns också bageriet där de klassiska Bornholmska rågkexen kommer ifrån. Möjlighet finns att köpa ett paket med sig hem J. Färden går vidare ner till Bornholms sydligaste udde som heter Doeodde. Där gör vi ett stopp vid den vita sandstranden innan vi besöker fiskeläget Snogebaek. På vägen norrut, mot Svaneke, passerar vi Nexö, där författaren Martin Andersen Nexö föddes. Väl i Svaneke blir det lunch med smörrebröd och ölprovning! Tre sorters öl ser vi fram emot. Efter evenemanget har vi lite fri tid – här finns t ex chokladtillverkning, glass och konsthantverk. På vägen tillbaka till hotellet stannar vi vid höjden ”Rytterknegten” så de som vill kan gå upp i tornet som finns där och se på utsikten. Så småningom är vi tillbaka vid hotellet där middag väntar på kvällen.

Dag 4, söndag 9 juni
Nu är det dags att checka ut från hotellet, men även idag väntar många upplevelser. Vi börjar med en liten promenad mellan ”Svenske-husen”, som kom från Sverige till Bornholm efter andra världskriget. Färden går sedan norrut, till Hammer Odde och Hammershus. Hammershus är en av norra Europas största borgruiner och ligger dramatiskt på en klippudde. Borgen har bl a fungerat som fästning, stadsadministration och fängelse. Här finns också ett nytt, fint besökscenter som öppnade 2018.

Vi äter en, för Bornholm traditionell, fiskbuffé i Allinge på en restaurang som ligger vackert vid havet. På vägen tillbaka till Rönne stannar vi till vid rundkyrkan Olsker Kirke. Väl tillbaka i Rönne tar vi färjan som avgår mot fastlandet kl 16.30.
Vid 18-tiden beräknas vi komma tillbaka till Ystad och sedan är det bara sista biten hem. Vi räknar med att vara åter i Ängelholm omkring kl 20.

Pris: 5 990 kr vid 41-50 deltagare. (Vid 30-40 deltagare tillkommer 675 kr per person)

I priset ingår:
Bussresa, reseledare, färjeavgift, dansk vägskatt, 3 nätter i dubbelrum med frukost och middag, lunch dag 2, 3 och 4, eftermiddagsfika från bussen dag 1, inträde till konstmuseet, ölprovning dag 3, inträde till rundkyrkorna i Nylars, Österlars och Olsker, utfärder enligt program.

Kostnad för ev enkelrum tillkommer med 1250 kr.

Dryck till måltiderna tillkommer om inte annat anges i programmet.
Efter anmälan sätts 500 kr i anmälningsavgift in på VisioNis bankgiro 5590-5079.
Resterande belopp sätt in på samma konto senast den 8 april. Skriv ”Bornholm” påstigningsplats och namn på inbetalningen.

Då du bokat dej, kom ihåg pass, sjukförsäkringskort, reseförsäkring och avbeställningsskydd.

Priser och program kan justeras vid händelser utanför vår kontroll, t ex valutaförändringar.

Välkomna!
Bjärebygdens hantverks- och industriförening

Arrangör:
Åsa & Anders Öman, VisioNi