fantastisk natur · intressant historia · goda vänner · fina hus · mysiga butiker

Sevärt i det dansk-tyska gränslandet

27-30 maj 2018

Inget är som att resa tillsammans! Följ med till det spännande och vackra området där Jylland fäster till Tyskland, där språken och folken blandats under så många år och där naturen och husen fortsätter att fascinera!

Dag 1, söndag 27/5
Resan startar i Båstad kl 7.00, Förslöv kl 7.15 och Ängelholm (Lidl) kl 7.35.
Via Öresundsbron kommer vi till Danmark och sedan tar vi färjan i Rödby till Puttgarden. Väl i Tyskland åker vi en liten bit innan vi stannar för möjlighet till lunch. Färden går vidare på fina vägar och på eftermiddagen gör vi ett stopp i den historiska staden Schleswig. När vi kommit till Flensburg checkar vi in på fina Hotel Alte Post som ligger centralt. Efter en trevlig middag på hotellet tar vi en liten kvällspromenad tillsammans och orienterar oss, innan vi somnar gott!

Dag 2, måndag 28/5
Idag ska vi uppleva ön Sylt! Landskapet vi ser på förmiddagen är säreget – sankt, platt och med mycket speciellt ljus. Vi kör över till Römö. Vägen går på en uppbyggd vall, genom det grunda vattnet. Efter en kort färd på Römö kommer vi till Havneby där vi tar färjan (45 min) över till Sylt. Här åker vi över ön med bussen och stannar till när det passar. Naturen är underbar, med stora ljungklädda sanddyner, fina hus och mängder av cykelvägar. Det är vackert, vilsamt och pittoreskt. Vi äter lunch och har egen tid i ”huvudorten” Westerland. Njut av strandpromenaden och atmosfären! Det blir också ett besök på Sylt Aquarium, där vi möts av mer än 2 000 havsinnevånare i 25 stora akvarier. Intressant och lärorikt! Sen eftermiddag kör vi ombord på biltåget som tar oss tillbaka till fastlandet via en vall genom havet.
Kvällen är fri för egna upptåg men för alla som vill ordnar vi en gemensam middag.

Dag 3, tisdag 29/5
Ännu en upplevelserik dag! Vi åker till närbelägna fd koncentrationslägret Fröslevlejren, där vi lär oss mer om dansk historia i slutet av andra världskriget. Ett väldigt intressant och kanske lite omskakande besök. Färden går vidare till den lilla mysiga, danska byn Mögeltönder. Vi tittar på kyrkan och njuter av den underbara kullerstensgatan med mysiga hus. Sedan äter vi smörrebröd på Slotskroen som hör till Schackenborg slott, där prins Joachim då och då huserar.
Tidig eftermiddag kommer vi tillbaka till Flensburg. Eftermiddagen spenderar du efter eget tycke – vill du lära dej mer om sjöfart eller rom finns det intressanta museer. Annars bor vi nära gågateområdet med mysiga caféer och roliga affärer. På kvällen äter vi middag på hotellet.

Dag 4, onsdag 30/5
Efter frukost packar vi bussen och checkar ut. Innan vi lämnar Tyskland stannar vi för möjlighet till inköp i någon av gränsbutikerna. Färden går sedan norrut och vi kommer bl a förbi den gamla gränsstaden Kolding. Efter förmiddagspaus kommer vi till Fyns huvudort, Odense. Här besöker vi HC Andersens Hus innan vi äter buffé på restaurangen ”Den Grimme Elling”. Dryck ingår! Mätta i magen fortsätter vi hemåt via Öresundsbron. Vid 20-21-tiden räknar vi med att vara tillbaka igen, efter fyra roliga och händelserika dagar tillsammans!

Pris: 5 995 kr
I priset ingår:
Bussresa, reseledare, resmoms, färjeavgifter, broavgifter, tågavgift,
vägskatt i Danmark och Tyskland,
3 övernattningar i dubbelrum med frukost,
middag dag 1 och 3 (ex. dryck),
lunch dag 2 och 3 (ex dryck),
buffet inkl öl, vin och vatten dag 4,
entré Akvariet på Sylt, entré HC Andersens hus.

Enkelrumstillägg: 1170 kr

Välkomna!
Resegruppen för Södra Bjäre SPF, Båstad Bjäre SPF, Halmstads Hem & Samhälle

Arrangör: Åsa och Anders Öman, VisioNi

Program och pris kan komma att justeras vid händelser utanför vår kontroll, t ex valutaförändringar.