Hildesheim

15 – 18 maj 2018

Välkommen med på fyra roliga dagar då vi ska njuta av ett härligt hotell, Tysklands ”vita guld” – sparris och varm gemenskap! Dessutom en dos historia, charmiga korsvirkeshus och ett vackert slott. Nordtyskland i ett nötskal 🙂

Dag 1, tisdag 15 maj
Vi lämnar Snöstorp kyrka kl 6.30 för att köra via Öresundsbron till färjan i danska Rödby som tar oss till tyska Puttgarden. Sedan kör vi en liten bit till söderut, innan vi stannar för lunchpaus. Under eftermiddagen kommer vi förbi Lübeck, Hamburg och Lüneburger-heden. Vi gör ett stopp vid Bergen-Belsen, minnesplatsen för det forna koncentrationslägret. Historien är tragisk, men viktig att minnas!
Väl i Hildesheim checkar vi in på fina Hotel Van der Valk, som ligger perfekt vid det fantastiska återuppbyggda marknadstorget i Hildesheim. Precis utanför finns bl a Knockenhaueramtshaus från 1529, som många kallar ”världens vackraste korsvirkeshus”.
På kvällen serveras vi en välsmakande middag på hotellet.

Dag 2, onsdag 16 maj
Efter en härlig hotellfrukost är det dags att börja utforska omgivningarna! Vi börjar förstås med Marknadstorget och går sedan ner till Mikaelskyrkan, där rosen som Hildesheim enligt sägnen vuxit upp kring, finns. Efter lite egen tid åker vi, vid 12-tiden, med bussen till en gård där man odlar sparris. Här får vi en visning av gården och får veta mer om hur odlingen går till, innan vi tar plats vid borden. Vi kommer att få en sparrismåltid som börjar med sparrissoppa, följt av sparris med schnitzel och skinka, kokt potatis, smält smör och Hollandaise sås. Det hela avslutas med färska jordgubbar och vaniljglass. Mmmm… Det ser vi fram emot!
Efter maten finns det möjlighet att besöka gårdsbutiken – kanske vill du köpa sparris att ta med hem?
Så småningom kommer vi tillbaka till hotellet och det finns tid till eget förfogande – välj själv om du vill utforska butikerna, besöka ett museum, sätta dej på en uteservering eller bara ta det lugnt :).
Dagen avslutas med en vällagad middag på hotellet.

Dag 3, torsdag 17 maj
Ännu en härlig dag! Vi åker med bussen åt sydväst och kommer till mäktiga Hämelschenburg – ett av Nordtysklands vackraste slott. Det byggdes 1588 i Weserrenässansstil. Här får vi en guidad visning och lär oss lite mer om Niedersachsens historia. Färden går vidare och efter ungefär en mil kommer vi till ”Råttfångarstaden” Hameln. Här går vi en guidad promenad (inte jättelång J) innan det blir fri tid att äta lunch och fortsätta njuta av atmosfären bland korsvirkeshus och kullerstensgator. På eftermiddagen åker vi tillbaka till hotellet och fortsätter ha det bra! En god middag på hotellet avrundar dagen på bästa sätt.

Dag 4, fredag 18 maj
Det blir lite sovmorgon och en lååång frukost, innan vi checkar ut och lämnar Hildesheim – kanske på återseende, för att uppleva deras gemytliga julmarknad? Under färden norrut stannar vi för kaffepaus innan det är dags för lunchpaus i den lilla orten Heiligenhafen.
I Burg förgyller vi dagen med en vinprovning och sedan finns det möjlighet till inköp i gränsbutikerna. Via färjan i Puttgarden kommer vi tillbaka till Rödby och slutligen tar vi Öresundsbron till Sverige. Vi räknar med att vara tillbaka i Snöstorp ca kl 21.30, rika på nya gemensamma minnen!

Pris: 5 995 kr
I priset ingår:
Bussresa, reseledare, bro- och färje-avgifter, dansk och tysk vägskatt, resmoms, boende i dubbelrum med frukost, middag dag 1, 2, och 3,
sparris-lunch med gårdsvisning dag 2, besök vid minnesplatsen Bergen-Belsen,
guidad stadspromenad i Hildesheim och Hameln,
inträde och guidning på slottet Hämelschenburg samt vinprovning i Burg.

Kostnad för ev enkelrum tillkommer med 845 kr.

Dryck till måltiderna tillkommer.

Då du bokat dej, kom ihåg pass, sjukförsäkringskort, reseförsäkring och avbeställningsskydd!

Priser och program kan justeras vid händelser utanför vår kontroll, t ex valutaförändringar.

Välkomna!
Ann-Margret & Lars Göran Nilsson, SPF Snöstorpsveteranerna
Arrangör: Åsa & Anders Öman, VisioNi