Albert visar Ad-blue katalysatorn.

Vår buss: klimatsmart-säker-bekväm

Vi är stolta över vår buss, en 13 meter lång SETRA, med 50 passagerarplatser, som vi köpte ny i maj 2018. För oss är bussen både arbetsplats och vardagsrum. Vi hoppas att du kommer att trivas i den. Känn dej välkommen!

Klimatsmart
Vår buss drar i snitt 2,3 liter diesel per mil. Om vi är 50 personer i bussen blir det 0,046 liter, dvs under 5 cl per person och mil. Motorn har bäst möjliga miljöklassning (euro-6). Bland annat finns partikelfilter och det sprutas in en ammoniaklösning (ad-blue) i katalysatorn för att ytterligare rena avgaserna. Detta gör att bussen är godkänd för de miljözoner som finns, både i Sverige och i Europa och ett miljövänligare sätt att resa, sett till utsläpp av kg Co2/personkilometer, finns inte. (Källa: undersökning gjord 2019 för Sveriges bussresearrangörerMinisteriet för miljö och hälsa i Tyskland och EU European Enironment Agency, RDA, EcoPar.) Nästa steg i miljöhänsynen är, för oss, att använda HVO bränsle och det är vår buss förberedd att ha, men vi har inte praktisk tillgång till det ännu.
Så långt det är möjligt använder vi miljövänliga rengöringsmedel och källsorterar sopor, både hemma och på resor.

Säker
Trepunktsbälte och alkolås har vi förstås. Bussen är också utrustad med en mängd säkerhetssystem så som antisladdsystem, låsningsfria bromsar, automatisk inbromsning vid kollisionsrisk, trötthetsvarnare, stolen varnar genom att vibrera om man inte följer filmarkering mm, mm.
För att förhindra bussbrand finns ett automatiskt släckningssystem med sprinklers i motorrummet (8 st).
Inne i bussen finns brandvarnare, förbandslåda och hjärtstartare.
Precis som på en personbil byter vi mellan vinter och sommardäck.
Visste du att enligt en undersökning, gjord av Federation of German Bus and Coach Operators, är det över 20 gånger säkrare att åka buss än bil?

Bekväm
I tider av effektivitet och flexibilitet satsar många på kombibussar som kan användas till många olika uppdrag (som turistresor, skolbuss och viss linjetrafik). Det gör inte vi. Vi sysslar uteslutande med utflykter, resor och transfers där det efterfrågas hög komfort. Vår buss är därför en renodlad turistbuss med ställbara nackstöd, mattor på golvet, eluttag vid sittplatserna, avancerad anläggning för ljud & bild och alltid laddad kaffebryggare samt välfylld kyl. Eftersom vi bara har en buss vet du som gäst/beställare vilken buss du kommer att få åka i.